Ervaringen

Lees hieronder enkele ervaringen van deelnemers aan Shinrin Yoku:

Lieve Christien, ik wil je nog graag bedanken.

Wat een mooie en heilzame middag. Dank je dat ik met je mee op reis mocht. Een reis naar binnen en naar de schoonheid van het bos. Zet dit mooie werk verder in de wereld. Het was echt een kadootje

Hedi Manderfeld

Onlangs heb ik een Shinrin-Yoku bosbad genomen op uitnodiging van coach en gids Christien Thijssen. Een bosbad? Jezelf ingraven in het afgevallen loof? Pootjebaden in een beek of zwemmen in een meertje? Ik had geen idee wat me te wachten stond.

Ont-haasten
In Japan is het al jaren een begrip: Shinrin-Yoku. Het betekent letterlijk, ‘meer tijd doorbrengen in de nabijheid van bomen’. Ik loop graag in het bos, maar dan meestal met hond en op een flink tempo. Shinrin-Yoku is precies het tegenovergestelde.
Bij het bosbaden word je uitgenodigd te ont-haasten, door je met al je zintuigen onder te dompelen in de natuur. Een wandeling waarin alles draait om stille en innerlijke zelfbeschouwing in het groen. Want met al zijn geuren, kleuren, vormen en geluiden helpt het bos je verbinding met de natuur te versterken.

Ont-spanning
Een paar snaterende ganzen heten ons al van afstand welkom. Het geluid van mijn wandelschoenen op de natte bosbodem, het zachtjes ruisen van de wind, vogels die de naderende lente aankondigen. De kleur van het vochtige mos laat het bos schijnen in heldergroen, zelfs bij grijs weer. De aardachtige geur in mijn neus… 
Ik zou het liefst mijn schoenen willen uitdoen en het mos onder mijn blote voeten willen voelen. Hoe zacht het is en hoe kwetsbaar. Maar daarvoor is het nog echt te koud.

Onder begeleiding van Christien richt ik me op mijn ademhaling en alles wat het bos te bieden heeft, terwijl ik alle zorgen en stress van het dagelijks leven even van me af laat glijden.

Wat een genot!

“Elke wandeling in de natuur levert meer op dan we zoeken.”John Muir, natuurvorser, schrijver en natuurbeschermer

In de Japanse cultuur begeven Zen-meesters zich altijd al in de buitenlucht om te mediteren op de diepere vraagstukken van ons bestaan. Hun lijfspreuk: “Doe geen moeite, ontspan en de antwoorden komen vanzelf.” En weet je? Het is nog waar ook! In no-time komen ik en de andere deelnemers in een diepe ontspanning en ontstaat er ruimte in lichaam en geest.

Heilzaam bosbaden
Wat gebeurt er dan met je als je een tijdje in een bos bent? Nou, heel wat!
Uit onderzoek blijkt dat groen je hartslag en bloeddruk verlaagt én de aanmaak van het stresshormoon cortisol remt. Je immuunsysteem krijgt een flinke boost door o.a. phytonciden, een stofje dat met name door naaldbomen wordt uitgescheiden. Ook de bodembacteriën hebben een goede uitwerking op je gezondheid. Ze zorgen ervoor dat in je hersenen serotonine vrijkomt, een hormoon dat je ontspant en blij maakt én bovendien je weerstand versterkt. De positieve effecten van een middagje bosbaden werken zelfs nog een hele week door. Daarbij speelt natuurlijk ook de zintuiglijke perceptie een rol. In een mooie omgeving, met op de achtergrond fluitende vogels, waar het ook nog eens lekker ruikt, ontspan je bijna als vanzelf. Reden genoeg om het bos weer eens op te zoeken.

Wil je meer weten over Shinrin-Yoku en zelf eens een bosbad nemen onder leiding van een gids? Neem dan contact op met Christien Thijssen van Kamperfoelie Coaching en Training in Horst. Geloof me, het is een heerlijke investering in jezelf!Paul Hermans, maart 2020