Shinrin Yoku

Wat is Shinrin Yoku?

Shinrin is Japans voor ‘bos’ en yoku voor ‘bad’. Je neemt niet letterlijk een bad, maar je dompelt je onder in de atmosfeer en energie van het bos. In het Engels wordt het vertaald als ‘forest bathing‘ of ‘forest therapy‘. 

Een bosbad is niet zomaar een wandeling maken, of hardlopend of fietsend door het bos racen: Shinrin Yoku betekent echt verbinding maken met het bos via je ogen, oren, neus, mond, handen en voeten.

Shinrin Yoku is in de jaren tachtig ontstaan in Japan. Het Japanse Instituut voor bosbouw wilde meer mensen naar het bos krijgen. In eerste instantie ontwikkelden ze bosbaden vanuit een soort marketinggedachte. Inmiddels is ook na veel (internationaal) wetenschappelijk onderzoek bewezen dat bosbaden goed is voor je gezondheid, je stresshormonen verlaagt en je immuunsysteem versterkt.

Tijdens een bosbad (wandeling) verlaag je je tempo, loop je grotendeels in stilte en open je bewust je zintuigen. Door de geuren, kleuren, vormen en geluiden van het bos op te merken, versterk je je band met de natuur en verbeter je je gezondheid. Ook kan de helende energie van het bos in je lichaam en geest stromen. Dit heeft ook te maken met stoffen die bomen, met name naaldbomen, uitscheiden, zoals phytonciden. Ons immuun systeem heeft baat bij het opsnuiven daarvan. Er ontstaat ruimte om ‘uit je hoofd’ te komen. Je komt volkomen in het hier-en-nu en in contact met je innerlijke stilte in verbondenheid met de natuur. Doordat je lichaam en geest ontspannen ontstaat er op een diep niveau ruimte voor verwondering, inzicht en een diepe ontspanning.

Natuurlijk kun je ook alleen het bos ingaan voor een bosbad. Maar onder begeleiding van een gecertificeerd gids Shinrin Yoku maak je (echt) kennis met ‘de kunst van het bosbaden’. Je ervaart het effect ervan en leert ook hoe je zelfstandig op pad kunt voor een volgend bosbad. Bovendien zorgt de gids voor een veilige bedding in de groep. Op een aantal momenten is er gelegenheid ervaringen met elkaar te delen, waarbij alles er mag zijn en alleen als jij dat zelf wil. De gids houdt ook de omgeving in de gaten, zodat jij je helemaal kunt overgeven aan deze magische ervaring.

Een bosbad wordt altijd afgerond met een theeceremonie en een snack, waarbij ook kruiden en ingrediënten uit het bos worden gebruikt. Op die manier neem je het bos ook fysiek in je op.

Positieve effecten van bosbaden:

Wetenschappelijke is aangetoond dat deze methode voor veel positieve effecten zorgt, zoals:

♡ Verbetering van het immuunsysteem, de concentratie en het geheugen.

♡ Verlaging van de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en stress hormonen.

♡ Dat deze effecten wel een maand aan kunnen houden.

Wie zich in de kunst van het bosbaden bekwaamt ervaart:

♡ Dat het enorm bijdraagt aan het terugdringen van spanningen en het herstel van stress.

♡ Dat het ondersteunt los te komen van (de constante stroom van pieker) gedachten over verleden en toekomst en helpt weer in het hier-en-nu te komen.

♡ Dat je weer in contact komt met je eigen stilte, wat er voor jou werkelijk toe doet en je ware natuurlijke zijn.

♡ Een diepe ontspanning. Je gaat rustiger, energieker én met een opgeladen batterij weer naar huis.

♡ Meer interzijn -de wezenlijke verbondenheid met het leven- zodat je het contact met de natuur en het leven weer werkelijk ervaart. Wij zijn (onderdeel van de) natuur.

Ik ben gecertificeerd gids Shinrin Yoku