Interview met Christien

In welke omgeving ben je opgegroeid?

Christien : ik ben opgegroeid in een bosrijke omgeving in een klein dorp in Noord-Limburg.

Pas veel later besefte ik pas hoe fijn het is geweest in zo’n omgeving te mogen opgroeien.

We speelden veel buiten en in de natuur.

Ik kon uren in het gras liggen dromen, op zoek naar klavertjes vier.

De momenten dat we met ons gezin samen in het bos wandelden en speelden in en bij een stromend beekje, horen bij mijn dierbaarste herinneringen uit mijn kindertijd.

Waar droomde jij van als kind?

Christien: als kind droomde ik ervan juffrouw te worden en voor de klas te staan.

Mijn jongere broertje en zusje hebben heel veel schooltje met mij als juf gespeeld.

Ik wilde bijdragen aan leren en ontwikkelen van anderen, dat begreep ik toen al heel diep van binnen. Ik besefte toen nog niet dat je dat op heel veel verschillende manieren kunt doen.

Hoe heb jij je jeugd ervaren?

Christien: ik heb een fijne en veilige jeugd gehad al waren we bepaald niet rijk. Mijn ouders waren jong in de tweede oorlog en hebben daardoor niet de kans gehad naar school te gaan. Althans niet hetgeen ze graag hadden gewild. Mijn vader was in zijn vak als meubelstoffeerder een vakman met gouden handen. Mijn moeder was huisvrouw, dat was gewoon zo in die tijd. Het was niet haar keuze en ze had graag iets anders gedaan. Ze stimuleerde ons als kinderen dan ook om vooral goed je best te doen op school. Helaas stierf mijn moeder vrij onverwacht op haar 51ste, ik was net 19 jaar. Dat heeft er ingehakt bij mij en voor al ook bij mijn jongere zusje, die nog geen 12 was.

Wat is jouw achtergrond en opleiding?

Christien: Ik ben opgeleid als sociaal cultureel werker en leraar basisonderwijs.

Daarnaast heb ik mij (bij)geschoold tot coach (NLP en natuur- en wandelcoaching), Mind-Walk trainer en gids Shinrin Yoku (bosbaden en bostherapie).

Vanaf 2013 begeleid en coach ik mensen met levens- en loopbaanvragen. 

Mijn brede achtergrond in opleiding, werk- en levenservaring komt daarbij goed van pas.

Ik heb gewerkt als allround sociaal werker, als ontwikkelingswerker, als docent speciaal basisonderwijs, als leerplichtconsulent en als beleidsadviseur in het sociale domein. Hier heb ik de gelegenheid gehad me in veel verschillende beleidsthema’s te kunnen verdiepen, w.o. bijvoorbeeld integratiebeleid, vrijwilligerswerk, mantelzorg en schuldhulpverlening.

Op dit moment werk ik nog parttime als beleidsmedewerker en hou ik me met name bezig met volwasseneneducatie.

Bijna 14 jaar heb ik in Afrika en Azië gewoond met mijn gezin -mijn man en 2 zonen- en ook dat heeft mijn leven enorm verrijkt.

Daardoor heb ik in de gelegenheid gehad veel te reizen en van de wereld te zien.

Waarom ben je gaan coachen en trainen?

Christien: Na een aantal ingrijpende gebeurtenissen vanaf 2009 (ziekte partner, verlies van mijn gezondheid -burn out- en baan) wordt nog duidelijker dat de rode draad in mijn loopbaan het bijdragen aan de groei en ontwikkeling van kinderen en mensen is, vaak in kwetsbare situaties. Daar word ik heel blij van en krijg ik heel veel energie van, tenminste als alles in balans is. Want…. er was nog iets anders dat ik ontdekte, een andere rode draad. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en sta graag voor anderen klaar. In de banen die die ik tot dan heb gedaan is dat een belangrijke karaktereigenschap, eigenlijk een onmisbaar talent. En daar zit dus ook de valkuil in. Ik werk hard, cijfer mezelf vaak weg als de situatie daar om vraagt en luister niet goed naar de signalen die mijn lichaam afgeeft. Ik (over)leefde daardoor steeds meer vanuit mijn hoofd. Strategieën en patronen die mij ver hebben gebracht (zoals geloven dat je er pas toe doet als je hard werkt, geloven dat erbij hoort als je je aanpast, vernieuwend bezig bent etc.) hebben uiteraard hun dienstgedaan maar zaten mij ook soms ongelofelijk in de weg.

Waarom met en in de natuur?

Ik herontdekte, naast het volgen van opleidingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, hoe graag ik buiten ben in de natuur en hoe rustig en ontspannen ik daarvan word. Ik ervaarde aan den lijve hoe de natuur een enorme heelmeester kan zijn als je je ervoor open kunt stellen. Het bos en de bomen hebben er enorm aan bijgedragen de weg terug te vinden naar mijn eigen ware natuur, en de balans en verbinding te hervinden in mezelf tussen hoofd, hart, intuïtie (buik) en lichaam.  Ik geloof er niet alleen in dat de natuur helpt en heelt, ik weet het uit eigen ervaring. Daarnaast verschijnt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek die dit onderschrijft. Daarom speelt het werken met en in de natuur een steeds grotere rol bij de manier waarop ik coach en train.